Bitcoin

Stukje geschiedenis Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, ook wel cryptocurrency oftewel cryptografisch geld. Het is 'bedacht'en geïmplementeerd in 2009 door Satoshi Nakamoto, het is niet bekend of dit één persoon betreft of een groep mensen. Bitcoins worden opgeslagen in een cryptokluisje, een zogeheten 'wallet', dat kan op je PC of online worden beheerd door een derde partij zoals Coinbase. Het versturen van Bitcoins naar een ander persoon gebeurt via het internet naar een ontvanger met een bitcoinadres, zogeheten 'private keys'.
Dit elektronische geld maakt gebruik van cryptografie om te voorzien in de nodige beveiliging, opdat bitcoins alleen kunnen worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is, en nooit meer dan één keer uitgegeven kunnen worden door die eigenaar. Vandaar de naam 'cryptocurrency'.
Bitcoins ontstaan doordat ze 'gedolven' (ge'mined') worden. Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de bitcoins delven ('mining'). Dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van computers. Bitcoins 'delven' is eigenlijk een ongelukkige woordkeuze. De "miners" zoeken naar nieuwe bitcoins, en wellicht veel belangrijker, controleren ook bestaande transacties. Voor het controleren van deze transacties krijgen de miners zogenoemde fees. Dus doordat de "miners" zoeken naar nieuwe bitcoins beveiligen ze ook het bestaande netwerk, een win-winsituatie dus. De nieuwe virtuele munt krijgt steeds meer bekendheid, ook in Nederland en België. Met name de koerswisselingen zoals die vanaf november 2013 te zien zijn geweest hebben voor flink wat media-aandacht gezorgd. Zo zouden de eerste Nederlandse bitcoinmiljonairs inmiddels een feit zijn, en wordt er druk gespeculeerd welke kansen de nieuwe valuta allemaal bieden voor de toekomst. Bitcoins, ook iets voor jou? Cryptocurrencies zijn er en gaan nooit meer weg, hoe graag een overheid dat ook zou willen (omdat ze de controle kwijtraken bijvoorbeeld). De enorme prijsstijgingingen van de Bitcoin (van enkele centen per bitcoin in 2009, naar vele duizenden nu) geeft de populariteit van de Bitcoin weer. Is het een zeepbel of is het 'The next big thing?' Er zal zeker een shake-out plaatsvinden waarbij vele munten het niet zullen redden en alleen de oprichters ervan snel geld hebben verdiend. Wil je dus in de cryptocurrency stappen, lees je dan goed in. Niemand weet wat de waarde van de Bitcoin kan worden. Voorlopig zijn de stijgingen al jaren boven alle verwachtingen. Hoe langer je wacht, hoe duurder ze zullen worden.
Open een rekening op Coinbase waar je Bitcoins kan kopen en waar je ze kan bewaren. Wel wordt altijd geadviseerd je aangeschafte Bitcoins lokaal in een eigen wallet te bewaren en ze niet online vast te houden.

Koersverloop Bitcoin